Analize

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord, Estonija na vrhu liste

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord, Estonija na vrhu liste
Foto: Tumisu/Pixabay | Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord, Estonija na vrhu liste
Tanjug

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u junu, neposredno uoči prvog povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) u posljednjih 11 godina.

Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosla je prošlog mjeseca 8,6 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 8,1 posto u maju, prema današnjoj preliminarnoj procjeni evropskog zavoda za statistiku, Evrostata.

To je iznad prognoza ekonomista, koji su u anketi Rojtersa predviđali nivo junske inflacije od 8,4 odsto.

Prema preliminarnim podacima iz tabele Evrostata, na vrhu liste rekordera po rastu inflacije nalazi se Estonija sa stopom od čak 22 posto, a prate je Litvanija sa 20,5 procenata i Letonija sa 19 odsto. Na začelu su Malta s procijenjenom stopom rasta potrošačkih cijena u junu od 6,1 posto međugodišnje, Francuska sa 6,5 i Finska sa 8,1 posto.

Njemačka je iznenadila ove nedjelje kako stručnu, tako i opštu javnost, izvijestivši da je u junu zabilježila pad godišnje inflacije za 0,5 procentnih poena na 8,2 procenta u odnosu na maj.

Eksperti kažu da je to rezultat novih vladinih subvencija za ublažavanje uticaja rasta cijena energije na domaćinstva, ali da to ne znači da je došao kraj rastu inflacije u toj zemlji.

Prema evidenciji Evrostata, i u Holandiji je u junu međugodišnja stopa inflacije skliznula za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodni mjesec na 9,9 posto, što je i dalje vrlo visok nivo.

ECB, koja je obećala da će se uhvatiti u koštac s rastom cijena, trebalo bi da se sastane krajem jula i da donese odluku o zaoštravanju uslova zaduživanja, odnosno o podizanju svojih kamata. Centralna banka evrozone je najavila još jedno povećanje stope za septembar, što znači da bi njene ključne kamate mogla da se vrati na pozitivnu teritoriju ove godine. ECB ima negativne stope od 2014. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije