Analize

Istraživanje: Koji je grad najskuplji na svijetu za gastarbajtere

Istraživanje: Koji je grad najskuplji na svijetu za gastarbajtere
Foto: Arhiva / Ilustracija | Istraživanje: Koji je grad najskuplji na svijetu za gastarbajtere
Tanjug

Prijestonica Turkmenistana, Ašhabad, najskuplji je grad na svijetu za strane radnike, pokazalo je ovogodišnje istraživanje troškova života američke kompanije Merser za upravljanje imovinom.

U Merserovom godišnjem izvještaju je rangirano 209 gradova svijeta na bazi poređenja troškova života, koji uključuju izdatke za stanovanje, prevoz, hranu i zabavu, pri čemu je kao uporedna osnova uzet Njujork, izvještava Si-En-En (CNN).

Ašhabad, koji je bio drugi na prošlogodišnjoj listi, nekako štrči u grupi 10 najskupljih gradova za strane radnike, u kojoj se nalaze uglavnom svjetski poslovni i finansijski centri poput Hong Konga, koji je lani bio najskuplji, a ove godine je drugi, zatim Tokio (četvrti ove godine), Cirih (peti) i Singapur (sedmi), navodi američka tv. stanica.

Kako se objašnjava u izvještaju Mersera, aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu, koja je dovela do nestašice hrane i hiperinflacije, uticala je na skok troškova života u Ašhabadu u posljednjih nekoliko godina.

Kao najveće iznenađenje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, iz Mersera ističu Bejrut koji je sa pozicije 45. najskupljeg grada za gastarbajtere u 2020. godini skočio na treće mjesto ove godine.

Razlozi takvog kretanja se, prema tumčenju iz izvještaja, svode na ekonomsku depresiju Libana, koju su pogoršali pandemija kovid-19 i fatalna eksplozija u luci Bejrut u avgustu prošle godine.

Evropski gradovi su ove godine takođe rangirani kao relativno skuplji od američkih, s obzirom na rast evra prema dolaru od skoro 11 posto, što je rezultiralo time da Njujork čak ispadne iz Merserovih 10 vodećih, dok se Pariz popeo sa lanjskog 50. mjesta na 33. mjesto ove godine.

Slično je i sa australijskim metropolama, poput Sidneja i Melburna, koji su se popeli na rang-listi zbog aprecijacija australijskog dolara.

Što se tiče najjeftinijih gradova za radnike iz inostranstva, na začelju Mersere rang-liste nalaze se Tbilisi, glavni grad Gruzije (207. mjesto), Lusaka, Zambija (208) i prijestonica Kirgistana, Biškek (209), navodi CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije