Analize

Izvoz namještaja iz BiH veći za 14 posto

Izvoz namještaja iz BiH veći za 14 posto
Foto: N.N. | Izvoz namještaja iz BiH veći za 14 posto
Fena

SARAJEVO - Izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine za devet mjeseci ove godine iznosio je 374,7 miliona KM i veći je za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema analizi Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz namještaja je učestvovao sa 38,8 odsto u ukupnom izvozu drvne industrije.

Što se tiče strukture najviše su se izvozila sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za trpezarije i dnevne sobe, namještaj za spavaće sobe, te drveni kuhinjski i kancelarijski namještaj.

Sjedišta su se najviše izvozila u Njemačku, Austriju  i Italiju, kancelarijski namještaj u Njemačku, Švedsku i Hrvatsku, dok se kuhinjski namještaj pretežno izvozio u Švajcarsku, Hrvatsku, Norvešku, Austriju..

Spavaće sobe i namještaj od drveta za dnevne sobe i trpezarije najviše se izvozio u Njemačku, Nizozemsku, Hrvatsku, Češku, a ostali drveni namještaj i dijelovi izvozili su se pretežno u Njemačku, Hrvatsku, Češku, Italiju..

Izvoz montažne drvene gradnje u devet mjeseci činio je 1,4 posto ukupnog izvoza drvne industrije,  što je 13,4 posto više nego u istom periodu lani. Montažne drvene kuće najviše su se izvozile u Švedsku, Švicarsku i Francusku.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije