Analize

Julske plate najviše u oblasti finansija, najniže u ugostiteljstvu

Julske plate najviše u oblasti finansija, najniže u ugostiteljstvu
Foto: N.N. | Julske plate najviše u oblasti finansija, najniže u ugostiteljstvu

BANJALUKA - Najviše prosječne neto plate u julu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosile su 1.351 KM, što je za 0,45 odsto više nego u junu, a najniže u ugostiteljstvu - 550 KM, podaci su Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju Saveza sindikata navedeno je da su niske prosječne neto plate u julu imali zaposleni u građevinarstvu 561 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 579 KM, te u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 580 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u julu je iznosila 1.871 KM i nju je prosječna isplaćena neto plata od 848 KM za isti mjesec pokrivala sa 45,31 odsto.

U saopštenju iz Saveza sindikata precizirano je da su porodice najviše novca - 693 KM trošile za hranu, za stanovanje i komunalne usluge 569 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Troškovi prevoza iznosili su 200 KM, nabavke odjeće i obuće 132 KM, higijene i zdravstvene njege 90 KM, te troškovi obrazovanja i kulture 82 KM.

U Savezu sindikata Republike Srpske zaključuju da je neophodno da se u Srpskoj potpišu opšti i granski kolektivni ugovori, te da povećanje plata i poboljšanje životnog standarda radnika bude stalan proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije