Analize

Kako je uspjela Australija: Četvrt vijeka bez recesije

Kako je uspjela Australija: Četvrt vijeka bez recesije
Foto: wikipedia.org | Kako je uspjela Australija: Četvrt vijeka bez recesije

Australija već više od četvrt vijeka uspijeva izbjeći recesiju. Posljednji put bili su u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a, davne 1991. godine, a uspjeli su je izbjeći čak i za vrijeme globalne ekonomske krize prije desetak godina.

U prvom kvartalu ove godine australski BDP porastao je za jedan odsto i to je sada 106 kvartala ili 26,5 godina bez recesije te su time prestigli Holandiju koja je imala sličan period od 1982. do 2008. godine. 

Australija je po mnogim kriterijumima, poput bogatstva, obrazovanja, zdravlja i kvaliteta života, redovno u svjetskom vrhu. Iako je površinom šesta najveća zemlja svijeae, ima relativno malu populaciju od 23 miliona stanovnika.

Profitirali od izvoza u Kinu

Imaju ogromne rezerve bakra, uglja, željezne rude, zlata, prirodnog gasa, te su najveći izvoznik željezne rude na svijetu.

Snažna potražnja za željezom i ugljenom iz Azije, posebno Kine, koja je u posljednjih nekoliko decenija ušla u novu fazu razvoja, pomogla je i razvoju australske ekonomije.

Zbog rasta rudarskog sektora Australija je postala i globalno vodeći proizvođač rudarske opreme. Uprkos nestabilnim cijenama izvoznih roba, prirodni resursi predstavljaju važan dio privrede, pridonoseći tome oko 7 odsto BDP-u, a privlače i značajna strana ulaganja.

Osim prirodnih resursa, plodne zemlje i rudnih bogatstava,  Australija ima i dobro obrazovanu radnu snagu te snažan uslužni sektor koji danas čini većinu ekonomije. Otvorenost međunarodnoj trgovini i ulaganjima, dobra poslovna klima i snažne privredne veze s azijskim ekonomijama ključni su faktori koji su doprinijeli uspjehu Australije.

Sektor usluga čini preko 70% australskog BDP-a i tri četvrtine radnih mjesta. Što se tiče bankarskog sektora, on je u Australiji dugo vremena bio čvrsto regulisan. Do 80-ih godina, stranoj banci bilo je gotovo nemoguće u Australiji osnovati filijalu.

Početkom 80-ih tadašnji ministar finansija Pol Keating, deregulisao je sistem te su strane banke počele dobivati licence za rad u Australiji. Osim toga, uveden je i "plivajući" kurs australskog dolara koji se formira na osnovu ponude i potražnje. Njihov bankarski sektor, zbog vrlo konzervativne politike banaka, ostao je stabilan i za vrijeme globalne finansijske krize.

Uz bankarstvo, uspješan turistički sektor takođe značajno pridonosi ekonomskom rastu.

Zemlja useljenika

Također, australski obrazovni sistem privlači strane studente, osprvenstveno iz Azije, zbog kvalitetnih univerziteta, ali i mogućnosti ostanka u zemlji nakon završetka školovanja. Australija, naravno, ima i modernu poljoprivredu, koja je globalno poznata po dobrim vinima. Imaju i razvijenu biotehnološku i farmaceutsku industriju, koje su, doduše, zbog visokih plata, pod pritiskom azijske konkurencije.

Relativno nizak javni dug

Do 60-ih godina prošlog vijeka, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD bili su glavni australijski trgovinski partneri. Tokom godina, Australija je preusmjerila fokus svoje trgovine od Evrope ka Azijsko-pacifičkoj regiji.

Australija je zemlja useljenika. U tu je zemlju od Drugog svjetskog rata doselilo oko sedam miliona ljudi. Danas je četvrtina populacije Australije rođena izvan te zemlje.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije