SP Qatar 2022.

Analize

Kako proizvođači varaju kupce: Potrošači dvaput opljačkani

Kako proizvođači varaju kupce: Potrošači dvaput opljačkani
Foto: Pixabay | Kako proizvođači varaju kupce: Potrošači dvaput opljačkani
N.N.

Potrošačke cijene u Njemačkoj u konstantnom su rastu. Najprije je na to utjecala pandemija virusa korona, a sve je dodatno začinila kriza s energentima. Ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego im se i smanjuje gramaža.

Tako kupci sada za manje plate više, piše Fenix magazin.

Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.

“Proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju, nudeći manje sadržaja u pakovanju iste veličine. Potrošači bi stoga uvijek trebali obratiti pozornost na gramažu”, objašnjava ekonomist Gunther Schnabl.

Trgovci se nadaju da potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda.

“Mnogi proizvođači pribjegavaju jeftinijim sastojcima, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. To će potrošači još teže prepoznati”, rekao je Schnabl.

Njemački list Bild iznio je nekoliko primjera proizvoda kojima je manja gramaža, a veća cijena. Čips marke Pringles tako je prije je koštao 2,59 evra/200 grama, a sada 2,79 za 185 grama u Reweu. Dezodorans za intimno područje Vionell u dm-u sada košta 3,95 evra (125 ml) umjesto 2,95 evra (150 ml). Slično je uočeno i s tabletama za veš-mašine marke Somat Classic. Umjesto 82 tablete prije, sada ih u pakovanju dođe samo 77. Mikana topljeni sir je prije koštao 1,99 evra, a sad mu je cijena narasla na 2,29 evra. Naravno, pakovanje je manje za 10 grama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije