Analize

Kinezi štancuju, napravili 820 miliona smartfona

Kinezi štancuju, napravili 820 miliona smartfona
Foto: Ilustracija | Kinezi štancuju, napravili 820 miliona smartfona

Kineski proizvođači su u prvih sedam mjeseci ove godine, proizveli 820 miliona pametnih telefona.

Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) objavilo je statističke podatke za kineske proizvođače elektronskih uređaja u razdoblju od januara do jula ove godine.

Prema objavljenim podacima, kineski proizvođači su u pomenutom razdoblju proizveli 1,100.82 miliona komada mobilnih uređaja, što je rast od 4% na godišnjem nivou.

Unutar te količine mobilnih uređaja bilo je 820,75 miliona pametnih telefona, što je pak rast od 3,4% na godišnjem nivou.

Kineski proizvođači su od početka godine takođe proizveli i 95,34 miliona prenosnika, 46,37 miliona tablet uređaja i 25,06 miliona desktop računara. Riječ je o rastu broja proizvedenih prenosnika od 11 odsto, padu broja proizvedenih tablet uređaja od 0,2% i rastu broja proizvedenih desktop računara od 8,2%.

MIIT takođe navodi i podatak kako su u istom razdoblju kineski proizvođači proizveli 81,55 miliona LCD televizora, što je pad od 8,3% na godišnjem nivou. Od navedenog broja bilo je 54,32 miliona pametnih televizora, što je pad od 2,4%.

(bug, b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije