Analize

Pratite nas na Google news

Ko bi i koliko mogao da profitira od trgovinskog rata Kine i SAD?

Ko bi i koliko mogao da profitira od trgovinskog rata Kine i SAD?
Foto: Ilustracija | Ko bi i koliko mogao da profitira od trgovinskog rata Kine i SAD?
Tanjug

MINHEN - Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti Tramp negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donele umjerenu korist SAD, Evropi i Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi da preokrenu korist SAD u štetu i da donekle ublaže kineske gubitke, i omogućile istovremeno Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica njemačkog Instituta IFO.

"Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene", kaže Marina Štajninger, istraživač IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-procentnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 miliona evra, Francuskoj 129 miliona evra, Italiji 183 miliona, Španiji 25 miliona i Velikoj Britaniji 86 miliona evra, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom "Tanjugu".

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi evra i a za SAD 1,8 milijardi evra. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi evra.

"To proizilazi iz činjenice da jednostrano povećanje američkih carina favorizuje domaće proizvođače i povećava prihode", kaže Štajninger.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, budući da carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-procentnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla da zabilježi smanjenje štete na 21,6 milijardi evra, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi evra.

Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju "trljale ruke" i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 miliona evra prihoda, Francuska 168 miliona evra, Italija 231 milion, Španija 25 miliona, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 miliona evra.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi evra.

U saopštenju IFO instituta se precizira da ni deprecijacija juana ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u ove proračune.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije