Analize

Ko su i koliko su "teški" najbogatiji Slovenci?

Ko su i koliko su "teški" najbogatiji Slovenci?
Foto: Ilustracija | Ko su i koliko su "teški" najbogatiji Slovenci?

LJUBLJANA - Ukupna vrijednost imovine sto najbogatijih Slovenaca iznosi 5,7 milijardi evra i veća je za 10 odsto nego lani, prema procjeni revije "Menager" koja pred kraj svake godine objavljuje koliko su po vrijednosti svojih kompanija i stanju na računu "teški" domaći bogataši.

Peti put uzastopno titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji cijeni na 689 miliona evra. Kao osnivači  i većinski vlasnici kompanije za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7, lani su dobili najveći udio od ukupno milijardu dolara, za koliko je kompanija prodata azijskom konzorcijumu.

Drugi na listi najbogatijih u Sloveniji je osnivač i većinski vlasnik preduzeća "Studio moderna" Sandi Češko s 334 miliona evra, poznat po madracima Dormeo i  drugim produktima koji se plasiraju teleprodajom, a na trećem Marko Pistotnik, još jedan od bivših vlasnika "Outfita7", čija se imovina procjenjuje na 210 miliona evra.

U ukupnoj vrijednosti imovine sto najbogatijih Slovenaca četvrtinu čine sredstva koja su dobili nakon što su prodata preduzeća u kojima su bili vlasnici ili suvlasnici.

Većina preduzetnika s liste najimućnijih svoje kompanije zbog boljeg poslovnog okruženja imaju u inostranstvu, na Kipru, u Holandiji ili Luksemburgu, pa i u Velikoj Britaniji, ali posluju i u Sloveniji, međutim rijetki su među važnijim poslodavcima.

Ali, ima i takvih, poput preduzetnika Joca Pečečnika čiju kompaniju "Interblocka" procjenjuju na 194 miliona evra ili Igor Akrapovič čija kompanija proizvodi vrhunske izduvne sisteme za automobilsku industriju i motocikle, ali oni nisu među prvom desetoricom na listi, kao ni Izet Rastoder koji je tek četrdeseti, a ima kompaniju za uvoz voća i poznat je kao "kralj banana" iako se u zadnje vrijeme bavi i trgovinom nekretninama.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije