Analize

Ko su novi milijarderi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca

Ko su novi milijarderi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca
Foto: N.N. | Ko su i šta rade novi milijarderi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca
N.N.

Uslov za pridruživanje ovogodišnjoj Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca bilo je bogatstvo od najmanje 2,1 milijarde dolara.

Taj prag nije se promijenio u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje visok. Ipak, 19 novih milijardera je uspjelo da ga dostigne.

Četiri nova člana, uključujući dvije najbogatije pridošlice, pridružili su se listi kao posljedica smrti supružnika ili razvoda. To uključuje Džuliju Koh,udovicu Dejvida Koha, koji je umro u avgustu, i bivšu suprugu Džefa Bezosa, Makenzi Bezos. One su se istovremeno plasirale i u 20 najbogatijih u zemlji, piše portal Investitor.me.

Dvojica ostalih, Ernest Garsija III i Viljem Loder, povećali su svoje bogatstvo zahvaljujući rastu porodičnog biznisa. Garsija, ujedno i najmlađi novopridošli, započeo je karijeru kao investicioni analitičar prije nego što se 2007. pridružio očevoj firmi za prodaju polovnih automobila "Drajvtajm". 

Pet godina kasnije osnovao je Karvanu, platformu za e-trgovinu za kupovinu i prodaju polovnih automobila, kao podružnicu "Drajvtajma". Na berzu je izašao 2017, sa munjevitim rastom. I otac i sin su sada članovi društva 400 Forbsovih najbogatijih.

Preostalih 13 pridošlica, starih od 43 do 84 godine, debitovali su zahvaljujući bogatstvu koje su gradili od nule u industrijama poput odbrane, video-igara i softvera.

Najbogatiji novopečeni pridošlica je Tim Svini, čija kompanija za igranje "Epik gejms" proizvodi jednu od najpopularnijih svetskih igara, "Fortnajt". Tu je i Orlando Bravo, prvi milijarder iz Portorika. 

Bivši teniser je kao mladić igrao protiv slavnog Džima Kurijera, a potom je pohađao Univerzitet Braun kroz tenisersku stipendiju i na kraju završio na Vol stritu, gdje je napravio bogatstvo.

Neke pridošlice imale su teži početak. Džej Čodri, osnivač softverske kompanije za sajbersigurnost ZScaler i jedini novi milijarder imigrant ove godine, odrastao je u malenom selu u Himalajima u Indiji, gdje kao dijete nije imao ni struju ni tekuću vodu. 

Tu je i dugogodišnji ulagač i optičar Herbert Verthajm, koji je bio disleksičan i imao problema u školi, zbog čega se pridružio američkoj mornarici kada je imao 17 godina.

Kompletna lista 19 novih članova kluba 400 najbogatijih Amerikanaca po Forbsu izgleda ovako:

1) Džulija Koh i porodica

Neto bogatstvo: 41 milijardu dolara Izvor bogatstva: Koch Industries/smrt supružnika

2) Makenzi Bezos Neto bogatstvo: 36,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Amazon/razvod

3) Tim Svini Neto bogatstvo: 4,5 milijardi dolara Izvor bogatstva: Video-igre

4) Margot Birmingem Perot Neto bogatstvo: 4,2 milijarde dolara Izvor bogatstva: Servis kompjuterske opreme, nekretnine

5) Nil, Linden Blue i porodica Neto bogatstvo: 4,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Sektor odbrane

6) Dženis Mekner Neto bogatstvo: 4 milijarde dolara Izvor bogatstva: Energija, sport

7) Entoni Vud Neto bogatstvo: 3,9 milijardi dolara Izvor bogatstva: Striming tehnologije

8) Džej Čodri Neto bogatstvo: 3,6 milijardi dolara Izvor bogatstva: Softver za bezbednost

9) Herbert Verthajm Neto bogatstvo: 3,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Investicije

10) Orlando Bravo Neto bogatstvo: 3 milijarde dolara Izvor bogatstva: Privatna imovina

11) Viljem Loder Neto bogatstvo: 2,8 milijardi dolara Izvor bogatstva: Estée Lauder

12) Piter Gasner Neto bogatstvo: 2,7 milijardi dolara Izvor bogatstva: Softver

13) Ernest Garsija III Neto bogatstvo: 2,3 milijarde dolara Izvor bogatstva: Polovni automobili

14) Anil Busri Neto bogatstvo: 2,2 milijarde dolara Izvor bogatstva: Biznis softver

15) Džim Kavano Neto bogatstvo: 2,2 milijarde dolara Izvor bogatstva: IT provajder

16) Brajan Šet Neto bogatstvo: 2,2 milijarde dolara Izvor bogatstva: Investicije

17) Džefri Gundlah Neto bogatstvo: 2,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Investicije

18) Henri Lofer Neto bogatstvo: 2,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Hedž fondovi

19) Čak Ričison Neto bogatstvo: 2,1 milijarda dolara Izvor bogatstva: Servis za onlajn plaćanje

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije