Analize

Pratite nas na Google news

Koje su zemlje najzaduženije

Koje su zemlje najzaduženije
Foto: Pixabay | Koje su zemlje najzaduženije
N.N.

VAŠINGTON - Javni dugovi zemalja širom svijeta ubrzano se gomilaju jer vlade nastoje da obezbijede sredstva za saniranje ekonomske štete izazvane pandemijom virusa korona i za privredni oporavak putem emisije duga, davanjem kreditnih garancija kompanijama i drugim sredstvima.

Najveći dug među državama svijeta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan s udjelom duga u ekonomskom proizvodu od 283 posto, prema podacima sa portala US Debt Clock.org.

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 biliona dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5 posto BDP-a.

S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 biliona dolara, dok je vrijednost domaćeg proizvoda oko 4,3 biliona dolara, zbog čega se Z emlja izlazećeg sunca smatra najzaduženijom na svijetu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija vrijedna približno 13,7 biliona dolara, ima dug od oko 7,3 biliona dolara, koji čini 53 odsto BDP-a.

Kada je riječ o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 milijardi dolara, što čini 220 procenata BDP-a.

Slijedi Italija sa dugom od tri biliona dolara, koji je jednak kao 158 procenata BDP-a, prati je Portugal sa koeficijetnom duga prema bruto proizvodu od 156 posto, a, na opšte iznenađenje, u ovom društvu se nalazi i Belgija s udjelom duga od 128 odsto u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Njemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6 posto BDP-a, francuski dug je premašio vrijednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116 procenata, a slična je situacija i s Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5 odsto BDP-a.

Prema podacima sa ovog portal, koji u realnom vremenu prati promjene stanja dugova 30 svjetskih država, najniže učešće javnog duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7 procenata, odnosno 19,3 posto, respektivno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije