Analize

Koliko će Crna Gora izgubiti zbog nedolaska ruskih i ukrajinskih turista

Koliko će Crna Gora izgubiti zbog nedolaska ruskih i ukrajinskih turista
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Koliko će Crna Gora izgubiti zbog nedolaska ruskih i ukrajinskih turista
Tanjug

PODGORICA - Sekretarka Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKCG) Sanja Marković izjavila je da se potencijalni gubitak zbog nedolaska turista iz Rusije i Ukrajine procjenjuje na 150 miliona evra.

"Znate da je 75 dolara prosječna dnevna potrošnja jednog turiste koji ostaje u Crnoj Gori. Ako znamo da je oko 254 hljade Rusa i Ukrajinaca prošle godine došlo, procijenjena cifra je oko 150 miliona evra manje u crnogorskom budžetu", rekla je Marković gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, prenosi portal CdM.me.

Ona je dodala da je Crna Gora tradicionalno tržište ruskih i ukrajinskih gostiju koji su činili čak 21 odsto prošlogodišnjih posjetilaca.

Marković je navela da je crnogorska turistička privreda i dalje nedovoljno oporavljena, da priprema i planira događaje u nadi da će svi oružani sukobi i ono što se dešava u Evropi brzo prestati, ali da će turistička sezona i ove godine biti neizvijesna.

Smatra da Crna Gora mora da nađe alternativna tržišta kako bi se nadoknadio gubitak od procijenjenih 150 miliona evra, i da se mimo turista iz regiona, koji su lani učestvovali sa 55 odsto u strukturi gostiju, treba fokusirati na turiste iz Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske, koji tradicionalno vole Mediteran.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije