Analize

Koliko su Crnogorci u maju trošili na hljeb, mlijeko i jaja

Koliko su Crnogorci u maju trošili na hljeb, mlijeko i jaja
Foto: Pixabay | Koliko su Crnogorci u maju trošili na hljeb, mlijeko i jaja

PODGORICA - Prosječna četvoročlana porodica u Crnoj Gori za stan i hranu je prošlog mjeseca morala da izdvoji čak 12,5 odsto više novca nego prije godinu, odnosno 82,4 evra, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj 2022. godine iznosila je 738,9 evra, dok je godinu ranije bila 656,5 evra.

Iz državne statističke centrale navode kako je prošlog mjeseca za hranu i bezalkoholna pića bilo potrebno izdvojiti 339,8 evra, i to minimalna 92 prehrambena proizvoda koji podmiruju potrebnu energetsku vrijednost od 2.211 kilokalorija na dnevnom nivou za svakoga u četvoročlanoj porodici.

Ostatak od 399,1 evra odnosio se na neprehrambene proizvode i usluge.

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju u odnosu na april 2022. godine, zabilježila je rast od 0,9 odsto. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića zabilježili su rast od 1,5 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili rast od 0,4 odsto”, preciziraju iz Monstata.

Konkretno, u poređenju s cijenama ovih kategorija u maju 2021, izdaci za prehranu uvećani su za 55,6 evra ili 19,56 odsto, dok su neprehrambeni proizvode i usluge skuplji za 26,8 eura ili 7,2 odsto.

I u maju ove godine građani su u okviru proizvoda u minimalnoj potrošačkoj korpi najviše novca izdvajali za mlijeko i jaja 86,9 evra, a za meso 69,1 evro.

Povrće je za cijeli prošli mjesec koštalo najmanje 59,2 evra, hljeb i žitarice 38,4, a voće 32,8 evro. Među minimalnim mjesečnim izdvajanjima za namirnice, bezalkoholna pića čine 16,4 evra, slatkiši i med 15, a ulja i masti 10,5 evra, dok se na ostale prehrambene proizvode odnosi utrošenih 7,1 evro.

Na začelju liste uvijek je jedna od najzdravijih namirnica – riba, na koju je svaki član prosječne crnogorske porodice prošlog mjeseca izdvoji tek nešto više od evra, što ukupno čini izdatke od 4,4 evra.

To znači da su prosječnu četvoročlanu porodicu svakog dana hljeb i žitarice koštali najmanje 1,24 evra, a mlijeko i jaja 2,8. Za meso su svakodnevno izdvajali barem 2,23 evra, povrće 1,91 evro, a za voće 1,06 evra.

(Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije