Analize

Koliko traje 1.000 funti za dnevni život u zemljama svijeta?

Koliko traje 1.000 funti za dnevni život u zemljama svijeta?
Foto: Bluebudgie/Pixabay | Koliko traje 1.000 funti za dnevni život u zemljama svijeta?
Tanjug

LONDON - U Srbiji može da se živi sa 1.000 funti 84 dana, a u Švajcarskoj samo 27 dana, ali da bi se zaradila pomenuta suma najmanje vremena je potrebno u Lihtenštajnu, samo četiri radna dana, a u Srbiji 49 dana, pokazuje istraživanje britanskog finansijskog portala money.co.uk.

U studiji su analizirani dnevni troškovi života i prosječne zarade u zemljama širom svijeta, kako bi se utvrdilo gdje 1.000 funti traje najduže, a gdje najkraće, pri čemu je korišćen indeks troškova života koji obuhvata brojne činioce, poput izdataka za namirnice, komunalije i transport.

Prema rezultatima istraživanju, Kolumbija je na prvom mjestu među zemljama u kojima bi 1.000 funti trajalo najduže, cijelih 109 dana, slijedi Turska (103 dana), treći je Kazahstan (100 dana), dok je Srbija deveta, pri čemu bi ta svota pokrila 84 dana svakodnevnih životnih troškova, što na dnevnom nivou odgovara iznosu od 11,93 funte (oko 1.660 dinara).

Od zemalja u okruženju, u Crnoj Gori bi sa 1.000 funti moglo da se živi 80 dana, u Rumuniji 86 dana, u Bugarskoj 82, a u Mađarskoj 74 dana.

Ss druge strane, u Švajcarskoj pomenuti iznos ne bi mogao da se rastegne na cijeli mjesec i trajao bi samo 27 dana, budući da dnevni troškovi života, prema računici britanskog portala, u toj zemlji iznose 37,96 funti dnevno u prosjeku.

Nešto bolje bi prošli građani Lihtenštajna i Norveške, koji bi sa 1.000 funti mogli mogli da "sastave" 33 dana.

Kada je riječ o vremenu koje je u zemljama širom svijeta potrebno da se ova suma zaradi, Lihtenštajn je lider s najkraćim rokom od samo četiri dana, a prate ga Švajcarska, Norveška, Luksemburg i Island, sa pet radnih dana.

Od zemljama u kojima treba da se radi najduže da bi se zaradilo 1.000 funti, ponovo je na čelu liste Kolumbija sa 62 radna dana, zatim Bjelorusija (57 dana), Srbija (49 dana), Crna Gora (46 dana), a peti je Meksimo sa 43 radna dana, pokazuje istraživanje portla money.co.uk.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije