Analize

Kreće "rat" Ryanaira i Wizz Aira u Sarajevu

Kreće "rat" Ryanaira i Wizz Aira u Sarajevu
Foto: MAS | Kreće "rat" Ryanaira i Wizz Aira u Sarajevu

SARAJEVO - Najveća evropska niskotarifna aviokompanija Ryanair konačno će pokrenuti letove iz Sarajeva.

Irski gigant dosad nije letio iz glavnog grada BiH, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo da su tri kompanije ispunile uslove javnog poziva za subvencionisanje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je raspisala Turistička zajednica KS.

Riječ je kompanijama Ryanair, Sunexpress Airlines i Wizz Air. Odlukom je naloženo da se sa ove tri avikompanije potpiše ugovor, što znači da je to gotova stvar.

Detalji o tome ka kojim gradovima će biti otvorene linije i kada, trebali bi biti objavljeni uskoro, a naročio su velika očekivanja od Ryanaira.

Ono što je jasno jeste da konačno kreće velika borba evropskih niskotarifnih giganta za putnika iz Sarajeva.

Sasvim je sigurno da se može očekivati veliki broj linija ka mnogim evropskim destinacijama, te da putnike očekuju znatno jeftinije karte nego što je to sada slučaj.

Wizz Air je ranije imao bazu u Sarajevu ali ju je ugasio, a trenutno ima samo liniju ka Londonu.

Sarajevu će sigurno ići naruku i svojevrsni krah aerodroma Tuzla, koji je donedavno bio zvijezda regije. No, Ryanair je ove godine napustio taj aerodrom, dok je Wizz Air ugasio bazu i drastično smanjio broj linija.

Veoma je zanimljiva i treća kompanija koja će pokrenuti letove, a o kojoj se malo govori – Sunexpress Airlines.

Riječ je također o niskotarifnoj kompaniji koja je nastala još 1989. godine kao zajedničko ulaganje dva velikana – Turkish Airlinesa i njemačke Lufthanse. Kompanija ima snažnu flotu i leti za veliki broj evropskih gradova, pa nema sumnje da će biti ozbiljna konkurenija divovima kao što su Ryanair i Wizz Air.

U međuvremenu, stigla je i informacija da Wizz Air vraća još jednu liniju za Sarajevo.

Wizz Air prošlog ljeta nije letio liniju za London. No, tu liniju je obnovio na jesen i letjeće je do kraja ljetnog reda letenja, dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

No, kompanija je ukinula letove za Abu Dabi ove zime, ali će ih obnoviti 31. marta i operiraće se svakodnevno, do kraja ljetnog reda letenja.

Ovo znači da će Wizz Air od 31. marta imati devet sedmičnih letova za Sarajevo iz Londona i Abu Dabija, javio je Zamaaero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije