Analize

Kreditni rejting BiH u kategoriji smeće

Kreditni rejting BiH u kategoriji smeće
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kreditni rejting BiH u kategoriji smeće

Moody's Investor Service potvrdio je kreditni rejting Bosni i Hercegovini, B3 sa stabilnim izgledima.

"Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije Moody's, pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog BDP-a od 7,1% u 2021. godini koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske nivoe", saopštila je Centralna banka BiH.

Ono što, međutim, nije rečeno je da kreditni rejting B spada u nivo takozvanih neinvesticijskih spekulativnih rejtinga, koji se nazivaju još i "junk" (smeće) rejtinzima.

Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i finansijske odnose BiH s Rusijom i Ukrajinom.

Iako se gas uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora. Moody's očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5% u 2022. i 2023. godini.

"Nakon zabilježenog deficita od 4,7% BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak", navodi se u izvještaju agencije

Moody's.

Moody's takođe očekuje da će dug opšte vlade, koji je u 2021. godini iznosio 36,7% BDP-a, postepeno opadati tokom 2022. i 2023. godine, te da će do kraja 2023. godine iznositi 32% BDP-a.

Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na državnom nivou, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka Evropskoj uniji. Tome bi doprinijela bliska saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije