Analize

Krizu će preživjeti samo 10 proizvođača automobila

Krizu će preživjeti samo 10 proizvođača automobila
Foto: Tanjug/AP | Krizu će preživjeti samo 10 proizvođača automobila

Kriza zbog virus korona doprinijeće ubrzanju "prirodne selekcije" i na svjetskom tržištu preživjeće samo 10 proizvođača automobila, smatra konsultantska kuća "Aliks partners".

Studija ove kuće polazi od toga da će ove godine prodaja pasti za 20 miliona ispod nivoa prošle godine, kao da je "tokom noći nestalo tržište veličine jedne Evrope".

Oporavak od krize trajaće, prema "Aliks partners", više godina, a posljedice "darvinizma" u ovoj privrednoj grani je da će samo finansijski jaki i inovativni proizvođači i dobavljači preživjeti predstojeće "čišćenje" tržišta.

Direktor sektora za automobilsku industriju "Aliks partners" Elmar Kades je, u intervjuu njemačkoj agenciji DPA, kako prenosi bečki dnevnik "Esterajh", rekao da je moguće smanjenje broja proizvođača automobila na do deset, uz Teslu u toj grupi.

Njemački proizvođači, kako ocjenjuje, spadaju u grupu proizvođača koji će preživjeti, iako imaju problema s prelaskom na električni pogon i softverom, ali su dovoljno jaki da u tome uspiju.

On je ukazao da je dobit zbog investicija u nove tehnologije već godinama u opadanju, a da je kriza zbog korone samo ubrzala taj dalji pad.

"Automobilska industrija, ukupno gledano, ove godine neće moći da ostvari dobit", ocjenjuje Kades.

On je naveo da je smanjenjem sa 21 na 14 miliona prodatih vozila u Evropi zabilježen najveći pad i da će nivo prije krize biti dostignut najvjerovatnije tek nakon pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije