Analize

Lagard upozorila na opasnost od trgovinskih ratova

Lagard upozorila na opasnost od trgovinskih ratova
Foto: N.N. | Lagard upozorila na opasnost od trgovinskih ratova

VAŠINGTON - Direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristin Lagard upozorila je danas da sada nije trenutak da države same sebi nanose ekonomske rane trgovinskim ratovima, pošto se globalni privredni rast usporava, a mnoge zemlje trpe teret dugova.

"Ključ je da se izbjegnu pogrešne politike, a to je naročito slučaj kada je riječ o trgovini", izjavila je Lagardova na konferenciji za novinare povodom otvaranja proljećnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Ona je dodala da države ne treba da same sebi nanose rane i da uvode carine i ostale prepreke, prenio je AP.

Ključna smjernica za one koji kreiraju politiku u ovom delikatnom trenutku treba da bude "ne čini štetu", rekla je Lagardova.

Ona nije direktno pomenula jednogodišnji trgovinski spor između SAD i Kine. Ove dvije države uvele su međusobno carine na robu u vrijednosti 350 milijardi dolara i to je njihov najveći trgovinski rat od tridesetih godina prošlog vijeka.

MMF je ove sedmice umanjio prognozirani privredni rast u SAD, Evropi, Japanu i generalno širom svijeta.

Ekonomisti Fonda očekuju da će globalni rast u 2019. godini biti 3,3 odsto, a ne 3,6 odsto, što je na nivou rezultata iz 2016. godine, koji je bio najslabiji od recesije 2009. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije