Analize

Lira oslabila za 14 odsto

Lira oslabila za 14 odsto
Foto: N.N. | Lira oslabila za 14 odsto

Turska lira oslabila je za 14 odsto nakon što je predsjednik Tajip Erdoan tokom vikenda smijenio guvernera centralne banke Načija Agbala.

Agbal je smatran zaslužnim za ranije izvlačenje lire sa istorijski najnižeg kursa prema ostalim valutama.

Erdogan ga je neočekivano zamijenio prije dva dana Sahapom Kavčiogluom, pa je centralna banka dobila trećeg guvernera u prethodne dvije godine.

Agbal, koji je bio imenovan u novembru, povećavao je osnovnu kamatnu stopu da bi suzbio stopu inflacije od preko 15 odsto, prenio je Bi-Bi-Si.

NJegova smjena šokirala je lokalne i strane investitore, koji su se pohvalno izjašnjavali o monetarnoj politici centralne banke.

Lira je u jednom trenutku bila najsnažnija valuta na tržištima u razvoju tokom 2021. godine pošto je povratila skoro petinu ranijeg gubitka prema američkom dolaru.

Prošle sedmice, lira je snažno ojačala nakon što je Agbal povećao osnovnu kamatnu stopu za dva odsto, što je bilo dvostruko više nego što su ekonomisti očekivali.

Investitori pozivaju na striktniju monetarnu politiku u Turskoj da bi se obuzdala visoka stopa inflacije, dok cijene brzo rastu u ovoj zemlji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije