Analize

Ljetovanje u Hrvatskoj za tročlanu porodicu skuplje bar 300 maraka

Ljetovanje u Hrvatskoj za tročlanu porodicu skuplje bar 300 maraka
Foto: Pixabay | Ljetovanje u Hrvatskoj za tročlanu porodicu skuplje bar 300 maraka

Par sa šesnaestogodišnjim djetetom sedam dana apartmana u Hrvatskoj platiće 200 do 500 kuna (oko 50 do 125 maraka) više nego prošlog ljeta.

Jedan obrok u restoranu svaki dan znači još šestotinak kuna (oko 150 maraka). Za put tamo i natrag po autoputu treba oko 400 kuna (100 KM), piše Večernji list.

Smještaj na Jadranu poskupio je u odnosu na lani deset do čak 50 odsto, u restoranima i kafićima skuplje je u prosjeku za dvadesetak odsto, a papreno se plaća i gorivo.

S tim da ima i dobra vijest: dizanja putarina neće biti. Kako god, cijene su na Jadranu šarene, kao što je kvalitetom i brojem zvjezdica šarolika i ponuda, a ko se ovog ljeta dokopa Jadrana, mora računati i sa šok-iznenađenjima.

Lokacija ima cijenu i s tim treba računati. Ali, na skali jadranskih cijena smjestilo se svašta, od astronomskih i napumpanih do realnih cijena, pa čak i onih koje su ostale na lanjskom nivou.

„Nismo dizali cijene, objavili smo ih još lani u listopadu i na tomesmo ostali. Dugo godina bavimose iznajmljivanjem i nekako nam se nije činilo korektnim da objavljene cijene mijenjamo. Za dogodine ćemo vidjeti”, kaže vlasnica tri crikvenička apartmana, čije su cijene u špici od 60 do 90 evra na noć.

„I tako ćemo se pokriti. Nismo opterećeni kreditima i možemo podnijeti da nam na narasle troškove ode tisuću-dvije eura više nego lani”, kažu ona.

Crikvenička iznajmljivačica spada u rijetke, pa treba računati da, recimo, apartman za troje, koji je lani koštao 60 evra, sada stoji minimum 66 evra na noć, a zbog dobre potražnje vjerovatnije i sedamdesetak eura.

Prosječno poskupljenje u porodičnom smještaju iznosi oko deset odsto, pa on i dalje ostaje povoljnija opcija od hotela. Za samo jedan polupansion u crikveničkim hotelima s četiri zvjezdice u julu će trebati devedesetak evra, odnosno po noćenju od dva-tri do desetak vura više nego lanjskog ljeta.

Jedno je sigurno, i uz izuzetke koji su zadržali lanjske cjenovnike, na ljetovanje se mora s više novca od lani. I to po osobi od nekoliko stotina, pa i do nekoliko hiljada kuna ako se radi o ekstremnijim primjerima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije