Analize

MMF: U BiH smanjen ekonomski rast, ali smanjena i inflacija

MMF: U BiH smanjen ekonomski rast, ali smanjena i inflacija
Foto: N.N. | MMF: U BiH smanjen ekonomski rast, ali smanjena i inflacija

SARAJEVO - Šefica misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Alina Janku izjavila je da se u toj zemlji smanjuje stopa ekonomskog rasta, ali i da se smanjuje stopa inflacije.

Ona je dodala da je stopa inflacije i dalje ''neugodno visoka'', odnosno 14 odsto, kao i da je procjena MMF-a da će ovogodišnji ekonomski rast iznositi dva odsto, što je ocijenjeno kao vrlo nisko za državu kao što je Bosna i Hercegovina, i da će ovogodišnja stopa inflacije u proseku iznositi šest posto.

Janku je kao najvećim rizicima za Bosnu i Hercegovinu navela naglo usporavanje ekonomskih aktivnosti u Evropi, rast političkih tenzija u zemlji i realizaciju finansijskih rizika, a kao ključno je ocijenjeno suzbijanje inflacije.

''S obzirom na raspoložive instrumente, fiskalno sredstvo je glavno sredstvo u borbi protiv inflacije. Tražimo manje ekspanzivnu fiskalnu politiku, a to se može postići smanjenjem tekuće potrošnje", rekla je.

Ukazala je da velika razlika između kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini i evrozoni, odnosno da su stope u Bosni i Hercegovini rasle za 75 baznih poena odnosno 0,75 odsto, dok su u evro zoni rasle za 400 baznih poena odnosno četiri odsto.

Janku je pozvala na mjere za finansijsku stabilnost, i obrazložila šta bi trebalo da podrazumijevaju fiskalne, finansijske i ostale reforme.

Od fiskanlnih reforma, potrebno je ograničiti tekuću potrošnju, izvršenje pregleda zaposlenosti u javnom sektoru, bolje usmjeriti socijalna davanja, podstaknuti javne investicije kojima bi se podstakao rast privatnog sektora i povećati transparentnost javnog sektora, rekla je šefica misije MMF-a.

Kada je riječ o finansijskim reformama, ona je ocijenila da je ključno uspostaviti fond za finansijsku stabilnost kojim bi se pomoglo restrukturiranju banaka i koji bio bio podrška likvidnosti u vanrednim okolnostima.

Govorila je i o potencijalno novom zaduženju Bosne i Hercegovine kod MMF-a, naglasivši da ne postoji zvanični zahtjev za novo zaduženje, ali da su vlasti pokazale interes za tu mogućnost, prenosi Tanjug.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji umerena potreba za finansiranjem i u tom smislu može priuštiti nešto više prostora, dok Republika Srpska ima veće potrebe za finansiranjem. Tokom razgovora u RS-u smo stekli dojam da su vrlo samouvereni da će moći izneti te potrebe, kombinacijom domaćeg i spoljnog zaduživanja", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije