Analize

MMF: Umanjen prognozirani ekonomski rast velikih industrijskih sila

MMF: Umanjen prognozirani ekonomski rast velikih industrijskih sila
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | MMF: Umanjen prognozirani ekonomski rast velikih industrijskih sila
Srna

VAŠINGTON - Konstantni poremećaj u lancu za isporuke usporava oporavak svjetske ekonomije od pandemije kovid 19, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond /MMF/, koji je umanjio prognozirani rast za SAD i ostale velike industrijske sile.

MMF u svom izvještaju navodi da će privredni rast u 2021. godini biti 5,9 odsto, a ne šest odsto, koliko je prognozirano u julu.

Za 2022. godinu zadržana je prognoza rasta za 4,9 odsto.

MMF napominje da ova umjerena revizija "maskira veliki pad u nekim zemljama".

U izvještaju se navodi da je prognoza posebno sumorna za zemlje u razvoju sa niskim primanjima usljed pogoršanja dinamike pandemije.

"Globalna proizvodna aktivnost pogođena je nedostatkom ključnih komponenti poput poluprovodnika, zagušenih luka i nedostatka teretnih kontejnera, kao i manjka radne snage pošto je globalni lanac za isporuke optimizovan za efikasnost i teško se vraća u normalu poslije prošlogodišnjeg zatvaranja zbog pandemije", piše u izvještaju.

Skokovi inflacije i rast cijena izazvani su neskladom između potražnje i snabdijevanja, navodi MMF, koji očekuje da će se inflacija sljedeće godine vratiti na nivo iz vremena prije pandemije.

U izvještaju se, ipak, upozorava da konstantni poremećaji u lancu za isporuke donose rizik od daljeg rasta inflacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije