Analize

MMF smanjio rast BDP-a u BiH na 2,5 odsto

MMF smanjio rast BDP-a u BiH na 2,5 odsto
Foto: Ilustracija | MMF smanjio rast BDP-a u BiH na 2,5 odsto
Dejan Tovilović

SARAJEVO, BANJALUKA - Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu rasta BDP-a za BiH za ovu godinu sa tri odsto, koliko je predviđeno u aprilu, na 2,5 odsto, stoji u najnovijem izdanju "World Economic Outlooka" (WEO).

Tako je ova organizacija po drugi put za godinu dana prepravila svoja predviđanja, jer je, da podsjetimo, u jesen prošle godine rast za 2017. godinu bio planiran za 3,2 odsto.

MMF je, takođe, smanjio i očekivani rast za 2018. godinu za BiH sa projektovanih 3,5 na 2,6 odsto, stoji u oktobarskom izdanju WEO, a koji je stručni bilten MMF-a.

Potvrdio je svoju projekciju iz aprila, gdje je prognozirao da će BiH ući u inflaciju 2017. nakon četiri uzastopne deflacije. Trenutni bh. deficiti je ekvivalentan 4,3 odsto BDP-a u 2017. godini i biće 4,2 odsto BDP-a u 2018.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, smatra kako uzroke treba tražiti u globalnim makroekonomskim kretanjima.

"Mi direktno zavisimo od našeg okruženja, a to je prvenstveno Evropska unija. Oni očigledno usklađuju prognoze za nas u skladu sa svojim prognozama. Ne vidim da se interno unutar BiH i Republike Srpske posebno desilo nešto nabolje ili nagore. Imamo stabilnu situaciju, ali znajući da u najvećoj mjeri zavisimo od spoljne tražnje, tu treba tražiti uzrok. Oni očekuju da će u evrozoni doći do usporavanja u naredne tri godine, a što će se i desiti. Mi ne možemo iskočiti i napredovati, a oni da stagniraju", kaže Radivojac. Prema njegovim riječima, ne postoji trenutna mjera koja bi mogla otkočiti razvoj i napredak zemlje, jer se u 21. vijeku to ne može raditi stihijski.

"Država treba pojedine sektore da usmjerava. Jedne da ubrzava, a druge da usporava kako bi došlo do optimuma", zaključio je Radivojac.

Njegov kolega Vjekoslav Domljan nedavno je procijenio kako je neophodan rast BDP-a od sedam odsto kako bi zemlja napredovala te da se koncept razvoja mora u potpunosti promijeniti.

Kada je region u pitanju, projekcije rasta se nisu mijenjale pa je tako za Srbiju zadržana prognoza rasta od tri odsto, a potvrđena je i projekcija rasta BDP-a za narednu godinu od 3,5 odsto.

Prema predviđanjima stručnjaka MMF-a, inflacija u Srbiji će ove godine iznositi 3,4 odsto, a dogodine 3,0 procenta, dok će, kako procjenjuju, bilans tekućeg računa biti minus 4,0 odsto BDP-a ove godine, a naredne minus 3,9 odsto BDP-a.

Hrvatska privreda bi prema istom izvještaju ove godine trebalo da poraste 2,9 odsto, a zatim blago uspori u 2018. godini, jer je predviđen rast BDP-a od 2,7 odsto.

Oporavak privrede na globalnom nivou prilika je za raspodjelu njegovih plodova među građanima, smatraju u MMF-u.

Očekuju sada da će ove godine privreda porasti 3,6 odsto, što je za 0,1 postotni bod više nego što su procijenili u julu, a iduće godine bi aktivnosti trebalo da ubrzaju na 3,7 odsto.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije