Analize

Manjim naknadama protiv lažnih bolovanja

Manjim naknadama protiv lažnih bolovanja
Foto: Ilustracija | Manjim naknadama protiv lažnih bolovanja
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Vlada USK je donijela odluku kojom se za 20 posto umanjuju naknade za bolovanje zaposlenicima koji rade u obrazovanju na području ovog kantona, potvrdio je kantonalni ministar za obrazovanje Muhamed Ramić.

Prema njegovim riječima, odluka je donesena kako bi se stalo ukraj sumnjivim bolovanjima koja proizvode velike gubitke u kantonalnom budžetu.

"Zaposlenici koji su na bolovanju prva 42 dana dobijali su naknadu u visini njihovog ličnog dohotka, a sada će ta naknada biti umanjena za 20 posto. Jednostavno, bolovanja su proteklih godina postala gorući problem koji opterećuje obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona", istakao je Ramić.

Prema njegovim riječima, bolovanje trenutno koristi 300 prosvjetnih radnika, što zahtijeva angažiranje zamjenskih radnika, a time i dodatne troškove u obrazovnom procesu.

"Škole radnicima na bolovanju moraju pronaći zamjenu i sve to komplikuje nastavni proces. Novi ljudi se moraju platiti i gomilaju se troškovi, koji su ionako preveliki", kazao je Ramić.

Prema njegovim riječima, izuzeci od ove odluke biće mogući u tri slučaja, i to za vrijeme trudničkog bolovanja, povrede na radu i kada je zaposlenik donor tkiva i organa drugim osobama.

Premijer USK Husein Rošić ističe kako Vlada USK priprema zakonska rješenja kako bi identičnu odluku koja se odnosi na bolovanja implementirala i u druge oblasti koje se finansiraju iz budžeta.

Prema riječima direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK Almina Handanagića, broj osoba koje koriste bolovanje se svake godine povećava, a na ova izdvajanja iz kantonalnog budžeta godišnje se utroši i do 2,5 miliona maraka, što su, kako smatra, značajna sredstva.

"Protekle godine evidentirali smo preko pet hiljada radnika na bolovanju. Evidentno je kako najveći broj njih dolazi iz javnog sektora, a ono što je indikativno jeste da su pojedinci na bolovanju i po nekoliko godina", istakao je Handanagić.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije