Analize

Mask bogatiji od Gejtsa i Bafeta zajedno

Mask bogatiji od Gejtsa i Bafeta zajedno
Foto: Tanjug | Mask bogatiji od Gejtsa i Bafeta zajedno
N.N.

VAŠINGTON - Bogatstvo Ilona Maska, zahvaljujući porastu vrijednosti "Tesle" i "Spejs iksa", nezaustavljivo raste te je ove godine povećano za više od 66 milijardi dolara.

Pogled na "Blumbergovu" listu milijardera otkriva da danas na svijetu imamo čak 11 osoba koje su teške više od 100 milijardi dolara. Na toj listi dominiraju bogataši iz tehnološkog sektora, a trenutno prvo mjesto kao najbogatija osoba na svijetu drži Ilon Mask.  Od početka pandemije njegovo je bogatstvo brutalno naraslo te je, prema posljednjim brojkama s "Blumberga", sada težak nevjerovatnih 236 milijardi dolara, prenosi "Zimo".

O koliko velikim brojkama se radi, najbolje pokazuje poređenje s još dva ultrabogataša čija je vrijednost veća od 100 milijardi dolara - Vorenom Bafetom i Bilom Gejtsom. Naime, bogatstvo Ilona Maska veće je od brojke koja se dobije kada se zbroji bogatstvo Bafeta i Gejtsa. Bafet se nalazi na desetom mjestu liste bogataša i njegova vrijednost iznosi 103 milijarde dolara, dok je Gejts na četvrtom mjestu i težak je 130 milijardi.

Drugo mjesto pripada velikom Maskovom suparniku Džefu Bezosu (197 milijardi dolara), dok je na trećem mjestu Bernar Arno sa 164 milijarde dolara.  On i Bafet jedine su osobe na listi top 10 milijardera koje bogatstvo nisu ostvarile na tehnološkom tržištu.

Uprkos svim problemima s "Fejsbukom" i milijardama koje je (kratkotrajno) izgubio, Mark Zakerberg nalazi se na sedmom mjestu sa 121 milijardom dolara, a ispred njega su osnivači "Gugla" Leri Pejdž i Sergej Brin 126 odnosno 121 milijarda. Nakon osnivača slijede Leri Elison (110 milijadri) i Stiv Balmer (109) te, na 10. mjestu, spomenuti Bafet. Na 11. mjestu je Mukeš Ambani koji je težak 102 milijarde.

Razlog velikog rasta bogatstva ove godine Ilona Maska, a riječ je o porastu većem od 66 milijardi, leži u odličnim performansama "Tesle", ali i nedavnoj investiciji u "Spejs iks", prema kojoj je vrijednost kompanija dosegla 100 milijardi dolara i samo zahvaljujući toj investiciji bogatstvo Maska skočilo je za dodatnih 11 milijardi dolara.

(Zimo.hr/Bloomberg)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije