Analize

Migrantska kriza osujetila turistički bum USK-a

Migrantska kriza osujetila turistički bum USK-a
Foto: N.N. | Migrantska kriza osujetila turistički bum USK-a

BIHAĆ - Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona odrazila se negativno na ovogodišnju turističku sezonu, ali bi u budućnosti, ukoliko potraje, mogla imati daleko teže posljedice na razvoj ove privredne grane, smatraju ovdašnji turistički radnici.

Predsjednica Turističkog klastera USK Zrinka Delić kaže kako su mnoge agencije tokom ove godine otkazale turističke aranžmane iz sigurnosnih razloga.

"Mislim da svi mi, skupa s državom i nadležnim institucijama, moramo poraditi na tome da vratimo imidž atraktivne turističke destinacije, koji smo izgradili u proteklom periodu. Bile su stvorene sve pretpostavke da ove godine imamo pravi turistički bum, ali dogodila se migrantska kriza", kaže Delićeva. Njeno mišljenje dijele i drugi turistički radnici, koji kažu kako je iduća godina, kada se radi o turizmu, pod velikim upitnikom.

"Komitenti kada zovu, prvo pitaju šta se dešava i kakva je sigurnosna situacija i moram reći kako je dosta njih otkazalo aranžmane zbog trenutnog stanja", kaže Zilha Jusić, vlasnica ugostiteljskog objekta u Bihaću.

Turistički radnici posebno ukazuju na pad broja turista iz arapskih zemalja, kojima je Unsko-sanski kanton posljednjih godina postao atraktivna i zanimljiva destinacija. Kažu kako bogati arapski turisti jednostavno ne žele da borave na prostoru gdje se nalaze migranti i izbjeglice. Direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić kaže kako su oni, uprkos svemu, zadovoljni brojem turista i da je on u odnosu na proteklu godinu veći za 15 posto.

"Do kraja godine očekujemo 100.000 turista, međutim, zasigurno bi taj broj bio daleko veći da nije migrantske krize. Već u protekla dva mjeseca imamo daleko manji broj stranih turista koji nas posjećuju i to dovodimo u vezu s aktuelnim dešavanjima i povećanim brojem migranata", kazao je Mulić.

On je dodao kao će turistički radnici zatražiti održavanje vanredne sjednice Skupštine USK, na kojoj bi se razgovaralo o aktuelnim problemima u turističkom sektoru i o tome na koji način ih prevazići kako se ne bi ugrozila naredna godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije