Analize

Mliječni proizvodi postaće luksuz kad Britanija napusti EU

Mliječni proizvodi postaće luksuz kad Britanija napusti EU
Foto: Tanjug/AP | Mliječni proizvodi postaće luksuz kad Britanija napusti EU
N.N.

Svakodnevni proizvodi poput maslaca, jogurta i sira postaće pravi luksuz nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju, piše Guardian.

Istraživanje Londonske škole ekonomije pokazalo je da Britanci gotovo da i neće moći doći do skupljih i rjeđih vrsta sireva jer će troškovi njihovog uvoza biti preveliki.

"Zavisimo o uvozu mliječnih proizvoda, što znači da će nas problemi u dobavljačkom lancu svakako uticati na nas, bilo nedostatkom na policama, bilo visokim cijenama koje će proizvode koje sada konzumiramo na dnevnoj bazi svijesti na povremeni luksuz", pojasnio je Eš Amirahmadi, direktor britanske filijale Arla Foods.

Prehrambena industrija jedna je od najglasnijih kada je u pitanju upozoravanje na neželjene posljedice Brexita jer Britanija dosta zavisi o uvozu, posebno o Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Danskoj.

Kada i ako Velika Britanija izađe iz EU, suočiće se s visokim tarifama na uvoz jer, recimo, mlijeko ima tarifu od 74 odsto, a Mozzarella 41 odsto.

"Možda će ovo napokon dati priliku britanskim proizvođačima mlijeka da im proizvodi budu vidljiviji na policama trgovina, ali kratkoročno gledano-u problemima smo", kaže Amirahmadi.

Naglašavaju kako zapravo postoje tri mogućnosti - više cijene, nedostatak pojedinih proizvoda ili niži standardi nakon Brexita. Kako stvari trenutno stoje, Britanija će Evropsku uniju napustiti u martu 2019. godine.

(novac.jutarnji.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije