Analize

Može li Twitter pod Maskom da bude garant slobode govora

Može li Twitter pod Maskom da bude garant slobode govora
Foto: Tanjug/AP | Može li Twitter pod Maskom da bude garant slobode govora
Nezavisne novine

Ne smiruje se bura od kada je Ilon Mask i zvanično kupio "Twitter". Nakon što je otpustio čelnike kompanije, otkaze je podijelio čak polovini zaposlenih. Dok Mask traži načine da kompaniju finansijski stabilizuje, postavlja se pitanje mogu li u takvoj poslovnoj klimi Tvwitter i najbogatiji čovjek svijeta biti garanti slobode govora.

Jedna ptičica je oslobođena, jato je doletjelo. Ako ne da bi Twitter koristili, onda bar da bi posmatrali šta se na njemu događa. Tako bi se, u najkraćem, moglo opisati prvih deset dana od kada tu platformu posjeduje Ilon Mask. Iz tvita u tvit predlaže, pa povlači, ideje za dalji razvoj te društvene mreže. Njegova strategija je, kažu upućeni, nepredvidiva.

"To što se igra Twitterom na neki način može takođe da znači da skriva nešto, odnosno da time pokušava da pravi sopstveni besplatni i vrlo jeftini PR koji donosi mnogo novca. Kada platiš nešto 44 milijarde dolara, kad se probudiš s tim i znaš da si zadužen toliko da ti je banka Amerike dala 13 milijardi dolara, tvoja sigurno namera je da makar vratiš taj novac", rekao je Marko Milojević, novinar Internet portala RTS-a.

Mnogo novca će trebati Masku jer je "Twitter" u dugovima. Dnevno ostaje bez četiri miliona dolara jer oglašivači prekidaju saradnju, a pornografski sadržaj sve je dostupniji. Mask je slobodu govora isticao kao jedan od prioriteta, ali tamo gdje novca fali - sloboda može da strada.

"Mask je i lično zabranio nekim ljudima koji se bave komedijom da prave razne vrste parodija i traži da se oni verifikuju i da se samo pod svojim imenom i prezimenom pojavljuju i kao takvi i da tada prave takve zanimljive sadržaje. Definitivno, tu postoji prestrojavanje i definitivno mislim da Twitter neće biti isti ni po pitanju slobode govore ni po pitanju biznisa", rekao je Borislav Miljanović, marketinški stručnjak.

Za to vrijeme na Twitteru je sve više korisnika. To pobija prognoze da će sa dolaskom ekscentričnog biznismena korisnici pobjeći sa politički najuticajnije digitalne platforme.

"Ja verujem da će on eksperimentisati i verujem da će pokušati da od te društvene mreže napravi nešto što će biti najbliže nekoj idealnoj varijanti slobodnog govora. Videćemo da li je i moguće da se desi neka velika sloboda govora na jednoj društvenoj mreži jer, podvlačim, slobodan govor je nešto što može da bude korisno ali i ne mora da bude korisno za privatni biznis a u osnovi svake dr mreže je privatni biznis i privatni interes", dodao je Miljanović.

"Tviter sigurno ostaje jedna od uticajnijih mreža u tom smislu ko govori na koji način, a to kako će jedan biznis da se poigrava time, to je pitanje za sam taj biznis, ali čini mi se da ako se prati istorijat svega toga što je napravio Ilon Mask, od 'Pejpala' nadalje, to je čovek koji sigurno ne voli da gubi novac", ocijenio je Marko Milojević.

Najviše novca Masku je donijela proizvodnja električnih automobila. Dio akcija kompanije Tesla, vrijednih četiri milijarde dolara, prodao je da bi zakrpio finansijske rupe koje mu je donijela kupovina Twittera. Ako je žrtvovao Teslu, možda će i slobodu govora. Njena vrijednost, ipak, ne mjeri se dionicama, upozorava RTS.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije