Analize

Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li Evropi prijeti recesija?

Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li Evropi prijeti recesija?
Foto: Ilustracija | Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li Evropi prijeti recesija?

BERLIN - Njemačka ekonomija naglo gubi dah, što analitičare navodi na pomisao da se evropska privredna lokomotiva približava recesiji.

Najnovijih podataka o kretanju njemačkog BDP-a još nema, ali mnogi procjenjuju da je ta zemlja uspjela u drugoj polovini prošle godine da izbjegne pad u recesiju, za razliku od Italije koja je podlegla.

Ipak, analitičari su zabrinuti za razvoj događaja u ovoj godini, jer se neugodne vijesti nižu jedna za drugom, piše Poslovni dnevnik.

Aktivnost njemačke industrije na kraju januara spustila na najniži novo posljednjih pet godina, prvi put bilježi pad, prema anketi koju je londonska kuća IHS Markit sprovela među 500 industrijskih kompanija. Prema mišljenju američkog "Marketwatcha", to najavljuje nevolje i za cijelu Evropu – ne samo ekonomske, nego i političke.

O brzini slabljenja njemačke prerađivačke industrije slikovito govori njena aktivnost izražena u Markitovom PMI indeksu. Taj se indeks strmoglavio sa 61 bod u januaru prošle godine na 49,7 bodova na kraju januara ove godine.

Kad je PMI indeks veći od 50 bodova, to znači jačanje ekonomske aktivnosti, dok indeks ispod 50 znači njeno smanjivanje, odnosno recesiju, piše Novi list.

Da stvari idu nizbrdo, svjesna je i njemačka vlada koja je krajem januara naglo smanjila očekivanja od privrede. U oktobru je vjerovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 odsto, da bi predviđanja sada spustila na 1 odsto. Mnogi misle da to nije posljednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Evropska komisija i ostali.

Analitičari nisu iznenađeni jučerašnjim podacima za 19 članica evrozone, koji pokazuju da je raspoloženje investitora (Sentix Index) palo na najniže grane u pet godina.

Stručnjaci Markita kažu da je indeks PMI, kad je riječ o aktivnosti cijelog privatnog sektora evrozone, u januaru takođe pao na 51 bod, najniže od 2013. godine. Ako se stvari ne poprave, kažu analitičari, evrozona će kliziti u recesiju, treću po redu u posljednjih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije