Analize

Najveća martovska plata isplaćena u oblasti finansija

Najveća martovska plata isplaćena u oblasti finansija
Foto: N.N. | Najveća martovska plata isplaćena u oblasti finansija

BANJALUKA - Najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj u martu od 1.445 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i bila je veća za 4,86 odsto u odnosu na februarsku, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

Najniža prosječna plata isplaćena je u građevinarstvu i iznosila je 617 KM.

Niske prosječne neto plate u martu primili su zaposleni u ugostiteljstvu 634 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 635 KM, te u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima 670 KM.

Prosječna isplaćena martovska neto plata radnika u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 674 KM, a zaposlenih u trgovini 687 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u martu je koštala 1.907 KM, a prosječna isplaćena neto plata od 886 KM pokrivala ju je sa 46,44 odsto, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza sindikata navode da su porodice u Republici Srpskoj u martu najviše novca trošile za nabavku hrane 706,42 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,72 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106,35 KM.

Odjeća i obuća koštala je 138,79 KM, higijena i njega zdravlja 89,77 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

U Savezu sindikata Srpske smatraju da je potrebno što prije potpisati Opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svih radnika kako bi bio smanjen trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage.

U saopštenju se navodi da bi u fokusu aktivnosti u ovoj godini trebalo da bude donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama i Zakona o mobingu, te izradi strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije