Analize

Najveća prosječna junska plata 1.404 KM u oblasti finansija

Najveća prosječna junska plata 1.404 KM u oblasti finansija
Foto: N.N. | Najveća prosječna junska plata 1.404 KM u oblasti finansija

BANJALUKA - Najviša prosječna neto plata u junu u Republici Srpskoj od 1.404 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i veća je za 1,37 odsto nego u maju, a najniža u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 625 KM i bila je niža za 2,65 odsto nego u maju, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata dodaju da su niske prosječne neto plate u junu primili radnici u građevinarstvu 629 KM, zaposleni u ugostiteljstvu 635 KM, kao i radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 679 KM.

Prosječna isplaćena neto plata u prošlom mjesecu isplaćena u djelatnosti saobraćaja i skladištenja je iznosila 691 KM, te u trgovini 692 KM

Iz Sindikata naglašavaju da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u junu koštala je 1.890 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 910 KM pokrivala sa 48,13 odsto.

Porodice u Srpskoj su u junu najviše novca trošile za nabavku prehrane 707 KM, za stanovanje i komunalne usluge 568 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavka obuće i odjeće koštala je 135 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

"Iz navedenih podataka jasno je u Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnI standard svim radnicima, a posebno radnicima sa najnižim primanjima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage", navode iz Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju se ističe da su fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama, Zakona o mobingu, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije