Analize

Najviša prosječna plata u septembru 1.426 KM u oblasti finansija

Najviša prosječna plata u septembru 1.426 KM u oblasti finansija
Foto: Ilustracija | Najviša prosječna plata u septembru 1.426 KM u oblasti finansija

BANJALUKA - Najviše prosječne plate u Republici Srpskoj u septembru su u finansijskim i djelatnosti osiguranja gdje iznose 1.426 KM i veće su za 1,64 odsto u odnosu na avgustovsku, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najniže plate su isplaćene u građevinarstvu i iznose 631 KM i veće su za 0,48 odsto u odnosu na prosječnu platu nakon oporezivanja isplaćenu u avgustu.

Niske prosječne neto plate u septembru imali su zaposleni u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacijem i to 636 KM, te u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane i ugostiteljstva u iznosu od 638 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u septembru ove godine koštala je 1.899 KM koju je prosječna isplaćena neto plata za ovaj mjesec od 909 KM pokrivala sa 47,86 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust veće su za 0,6 odsto.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile za nabavku prehrane, i to 706 KM, za stanovanje i komunalne usluge 574 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 138 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije