Analize

Naplata doprinosa u Srpskoj već premašila milijardu KM

Naplata doprinosa u Srpskoj već premašila milijardu KM
Foto: Ilustracija | Naplata doprinosa u Srpskoj već premašila milijardu KM

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prvih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,674 milijardi maraka, što je za 51,5 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, uz nastavak snažnog rasta prihoda od doprinosa, koji su već za osam mjeseci premašili milijardu KM, što predstavlja rekordnu naplatu doprinosa za taj period godine od osnivanja Poreske uprave RS.

Kako su naveli u Poreskoj upravi, razlozi veće naplate doprinosa od početka ove godine su, povećanje broja obveznika doprinosa-zaposlenih u RS, pošto prema evidencijama Poreske uprave Republike Srpske, do 1. avgusta registrovano je 298.455 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, dok je taj brojprošle godine u istom periodu iznosio 289.039, što je za 9.416 obveznika doprinosa-zaposlenih više.

Razlog je i povećanje plata radnicima u prosvjeti i MUP-u RS, ali i povećanje minimalne plate radnicima u RS, kao i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole.

"Smatramo da je na ovakve pokazatelje, pored dobre makroekonomske situacije u Republici Srpskoj u ovoj godini, uticao i niz mjera Vlade RS na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plate na 500 KM", saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Tako je naplata doprinosa u periodu januar-avgust ove godine iznosila 1.034 milijarde KM, a što je za, kako je već navedeno, 63,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Tako je za Fond PIO naplaćeno 585,1 milion maraka ili 33,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 371,7 miliona maraka što je više za 25,5 miliona maraka u odnosu na uporedni period. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest odnosno sedam procenata", stoji u saopštenju Poreske uprave RS.

Naplata direktnih poreza je u tom periodu iznosila 339,6 miliona maraka, što je za šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 128,7 miliona KM ili 37,4 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Međutim, porez na dobit je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 181,1 milion KM, što je za 13,7 miliona maraka ili devet odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 18,8 miliona KM, što je za oko 390.000 KM manje nego u istom periodu 2018. godine.

"Kod ostalih javnih prihoda, u prvih osam mjeseci ove godine ostvarena je naplata od 293,8 miliona KM, što je za 24,1 miliona maraka ili devet odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 177,6 miliona maraka ili 12,3 miliona maraka više. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 24,8 miliona maraka ili 39 procenata više, kazne su naplaćene u iznosu od 14,4 miliona KM ili 16 odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 46,8 miliona maraka, što je za 6,4 miliona KM ili 16 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine", naveli su.

Poreska uprava Republike Srpske izrazila je zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije