Analize

Nastavljen dvocifren pad maloprodaje u Japanu i u maju

Nastavljen dvocifren pad maloprodaje u Japanu i u maju
Foto: Ilustracija | Nastavljen dvocifren pad maloprodaje u Japanu i u maju

Promet u trgovini na malo u Japanu pao je po dvocifrenoj stopi u maju, drugi mjesec zaredom, pošto su mjere zatvaranja privrede s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa teško pogodile povjerenje potrošača i izglede za ekonomski oporavak.

Trgovina na malo pala je za 12,3 odsto u maju na godišnjem nivou, usljed smanjene potrošnje građana na velike stavke, kao što su automobili, ali i manje prodaje odjeće i robe uopšte, pokazali su današnji podaci Ministarstva trgovine, izvještava Rojters.

Najnoviji pokazatelji dolaze nakon pada maoprodaje u aprilu od 13,9 procenata, najvećeg od marta 1998. godine.

Kontunirano smanjenje tražnje povećava rizik od toga da bi treća najveća svjetska ekonomija mogla da ostane u recesiji duže nego što se očekivalo i da bi oporavak mogao da bude sporiji, ocjenjuje britanska agencija.

Promet na malo tokom tri mjeseca, zaključno sa majem, ipak je prvi put zabilježio povećanje od 2,1 odsto, prema desezoniranim podacima, u odnosu na tromjesečni pad od 9,9 procenata koji je registrovan u aprilu.

Procjenjuje se da će japanski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju pasti za više od 20 odsto na godišnjem nivou, što je treći uzastopni kvartalni pad, jer je poslovna aktivnost stala zbog mjera zatvaranja preduzeća od početka aprila do kraja maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije