Analize

Pratite nas na Google news

Nastavljen rast kreditiranje preduzeća u evrozoni u julu

Nastavljen rast kreditiranje preduzeća u evrozoni u julu
Foto: Arhiva | Nastavljen rast kreditiranje preduzeća u evrozoni u julu
Tanjug

Kompanije u evrozoni nastavile su da podižu bankarske kredite i u julu, mada rast pozajmica usporio poslije vrhunca krize korona virusa, pokazuju današnji podaci Evropske centralne banke.

Budući da je veći dio ekonomije u zoni evra bio tokom proljeća zatvoren zbog pandemije, kompanije su pohrlile da iskoriste hitne kredite za likvidnost, a mjere državnih garancija za super jeftina sredstva centralne banke omogućile su bankama da nastave s finansiranjem privrede i građana.

Rast kreditiranja nefinansijskih korporacija u 19 zemalja evrozone povećan je za 7,0 odsto u julu u odnosu na godinu ranije, usporivši u odnosu na junski rast od 7,1 odsto, ali je i dalje blizu 11-godišnjeg maksimuma, pošto blok izlazi iz najgore recesije koju pamti, prenosi Rojters.

Rast kreditiranja domaćinstava zadržao se na 3,0 procenta četvrti mjesec zaredom, tako da pandemija nije izazvala veći poremećaj u ovom segmentu, jer su razne garantne šeme za očuvanje radnih mjesta pomogle da se stopa nezaposlenosti u bloku drži pod kontrolom i da se ograniče gubici prihoda domaćinstava.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 ubrzala se na 10,2 odsto u julu sa 9,2 procenta u junu. Mada je rast pokazatelja M3 u prošlosti imao tendenciju da predskazuje promjenu u poslovnoj aktivnosti, znatan dio najnovijeg rasta novčane mase je rezultat štampanja novca ECB-a, koje je ove godine dostiglo rekordan nivo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije