Analize

Negativna ocjena poslovanja KJKP "Rad": Putni nalozi prazni

Negativna ocjena poslovanja KJKP "Rad": Putni nalozi prazni
Foto: Nedžad Uglješa | Negativna ocjena poslovanja KJKP "Rad": Putni nalozi prazni

SARAJEVO - Kantonalno javno preduzeće "Rad" Sarajevo dobilo je negativnu ocjenu federalnih revizora za finansijsko poslovanje u prošloj godini.

Ovo preduzeće propustilo je da sačini ispravke vrijednosti zastarjelih potraživanja na teret rashoda u iznosu većem od 8,7 miliona KM, a koja su utužena u ranijim godinama.

"Da je izvršena ispravka vrijednosti zastarjelih potraživanja, ovo društvo bi iskazalo negativne finansijske rezultate u iznosu od 8.706.510 KM", stoji u izvještaju revizora.

Ocijenili su da ovo preduzeće ostvaruje značajan prihod od izdavanja garaže kolektivnog parkiranja u sarajevskom naselju Ciglane, a da nije regulisano pravo korištenja i raspolaganja imovinom.

"To je uticalo da imovina kojom društvo raspolaže nije iskazana u poslovnim knjigama i finansijskim izvještajima u skladu sa zakonom", ističu revizori.

Utvrdili su i da se dio iskazanih revaloriziranih rezervi u iznosu od skoro 12 miliona KM ne može potvrditi, jer ovo preduzeće nije prezentovalo relevantnu dokumentaciju, što ima uticaja na iskazani kapital firme.

"Društvo nije izvršilo rezervisanje na izvjesne sudske sporove u ukupnoj vrijednosti od 370.402 KM, a to za posljedicu ima da su rashodi i obaveze potcijenjeni, a finansijski rezultati precijenjeni", stoji u izvještaju.

Revizori su s rezervom ocijenili pitanje usklađenosti ovog preduzeća, s obzirom na to da nisu primijenjene odredbe Zakona o javnim nabavkama goriva i poštivanja odredaba zaključenih ugovora kod nabavke kamiona za smeće.

Troškovi goriva iskazani su u iznosu većem od 2,1 milion KM, a uvidom u način praćenja vozila i sipanja goriva, revizori su konstatovali da je ovo preduzeće donijelo interne akte za upotrebu i korištenje službenih i specijalizovanih vozila i normative potrošnje goriva za vozila i građevinske mašine, ali da ne mogu potvrditi da je uspostavljena adekvatna kontrola praćenja i nalaza rada mašina i troškova goriva.

"To ne možemo potvrditi iz razloga što putni nalozi za vozila u značajnom broju nisu pravilno popunjeni, odnosno prazni su i ne sadrže podatke o pređenim kilometrima, sipanju goriva, te ih nisu potpisala lica koja rukuju vozilima i slično", stoji u izvještaju revizora.

Takođe, revizori ocjenjuju da godišnji popis imovine nije izvršen u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, dok je na službena putovanja potrošeno blizu 3,5 miliona KM, a na ime troškova ostalih primanja, naknada i materijalnih prava radnika firma je potrošila nešto više od četiri miliona KM i odnose se na topli obrok, prevoz radnika i regres.

Revizori su konstatovali da na poziciji investicionih nekretnina nije izvršen popis zemljišta u iznosu od 548.000 KM i vrijednost garaže u iznosu većem od milion KM, koja služi za kolektivno parkiranje i nalazi se u sarajevskom naselju Saraj polje.

KJKP "Rad" u odgovoru na finansijsku reviziju ističe da se ne može složiti sa svim nalazima, posebno ne sa onim o garaži za kolektivno parkiranje u sarajevskom naselju Ciglane, s obzirom na to da preduzeće, kako je istaknuto, nije vlasnik tih garaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije