Analize

Pratite nas na Google news

Nestaje jaz između zapadne i istočne Njemačke

Nestaje jaz između zapadne i istočne Njemačke
Foto: Ilustracija | Nestaje jaz između zapadne i istočne Njemačke
Srna

BERLIN - Njemački Institut za ekonomska istraživanja ističe da nakon više decenija nestaje ekonomski i socijalni jaz između zapadne i istočne Njemačke, te da se istok sasvim približio zapadu zemlje po zaposlenosti i produktivnosti.

Uz 30 godina od pada Berlinskog zida, Institut navodi da je stopa nezaposlenosti na području bivše Istočne Njemačke u 2005. iznosila 20,6 odsto, te je bila dvostruko veća nego u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

Međutim, posljednji pokazatelji govore da je stopa nezaposlenosti i zapadnom dijelu zemlje bila tek nešto iznad pet odsto, a na istoku između sedam i osam odsto.

Savezne države u sastavu nekadašnje Istočne Njemačke takođe "hvataju korak" sa zapadnim dijelom zemlje kada je riječ o produktivnosti.

U 2018. godini, mjereno prema bruto dodatoj vrijednosti po radniku, ona je iznosila 83 odsto uporedive vrijednosti na području nekadašnje Zapadne Njemačke, utvrdili su na Institutu za ekonomska istraživanja.

To znači da je stopa produktivnosti više nego udvostručena u odnosu na period neposredno nakon pada komunizma.

Razlike koje se još primjećuju proizlaze iz manje veličine kompanija i manjeg udjela sjedišta (velikih) kompanija na istoku NJemačke, zaključuju autori istraživanja, a prenose agencije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije