Analize

Nevjerovatan pad brazilske ekonomije: Vratili se na nivo iz 2009. godine

Nevjerovatan pad brazilske ekonomije: Vratili se na nivo iz 2009. godine
Foto: pixabay.com | Nevjerovatan pad brazilske ekonomije: Vratili se na nivo iz 2009. godine

Brazilija - Veličina brazilske ekonomije se u drugom kvartalu 2020. vratila na nivo na kojem je bila u jeku globalne finansijske krize 2009. godine.

To se dogodilo jer su vanredne mjere radi suzbijanja epidemije koronavirusa paralisale aktivnost u skoro svim sektorima.

Pandemija je uzrokovala pad brazilskog bruto domaćeg proizvoda za 9,7 procenata u odnosu na prvo tromesečje, saopštila je danas državna statistička agencija IBGE.

U odnosu na drugi kvartal prošle godine, najveća latinoamerička ekonomija je pala za 11,4 odsto, prenosi Rojters.

IBGE je takođe revidirao podatak o privrednom padu u periodu januar-mart na 2,5 odsto u odnosu na preliminarnu procjenu pada od 1,5 procenata.

Što se tiče pojedinačnih komponenti BDP-a, industrijska proizvodnja je u drugom tromjesečju potonula za 12,3 odsto, sektor usluga za 9,7, fiksne investicije za 15,4, potrošnja domaćinstava za 12,5, a državna potrošnja za 8,8 procenata. Jedino je poljoprivreda zabeležila porast u tom periodu za 0,4 odsto, dodaje IBGE.

Vlada prognozira da će BDP na nivou cijele godine pasti za 4,7 odsto, što bi bio najveći godišnji pad od 1900-te, od kada se evidentiraju ovi podaci.

Ekonomisti u prosjeku predviđaju, u nedjeljnoj anketi brazilske centralne banke, godišnji pad od 5,3 procenta.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije