Analize

Nezaposlenost najveći problem Zapadnog Balkana

Nezaposlenost najveći problem Zapadnog Balkana
Foto: Ilustracija | Nezaposlenost najveći problem Zapadnog Balkana

BRISEL - Nezaposlenost ostaje glavna briga građana Zapadnog Balkana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove oporavka, izjavio je u Briselu generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović na predstavljanju RCC-ovog Balkanskog barometra za 2017. godinu - istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.

Svilanović je istakao da je zabrinjavajuće da je, prema rezultatima Barometa, sve veća strepnja zbog korupcije. 

"U Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije taj stav imalo njih 27 odsto. Ove godine 32 odsto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem", naglasio je Svilanović. 

On kaže da je povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada vlasti treba da prate odlučnim aktivnostima, saopšteno je iz RCC-a. 

"Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu, naročito imajući u vidu sprovođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremio RCC, a odobrili lideri iz regiona ovog ljeta u Trstu", dodao je Svilanović. 

Uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, sa 23 odsto ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar. 

Zamjenik generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maćej Popovski istakao je spremnost EU da nastavi da podržava proces proširenja, što predsjednik Žan-Klod Junker nedvosmisleno poručuje regionu. 

"Uvijek je dobro provjeriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svjedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu bio je još jedan stimulans tom okruženju jer je omogućio da predstavnici EU i regiona rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o regionalom ekonomskom prostoru i transportu, na primjer", rekao je Popovski. 

Istraživač Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov naveo je da se privrednici u regionu i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem. 

Gligorov kaže da 62 odsto poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mjestu u kojem žive kao veoma teško ili teško. 

Predstavljanje Balkanskog barometra 2017 organizovao je RCC u saradnji sa Centrom za evropske politike, nezavisnom ekspertskom organizacijom. 

Balkanski barometar je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RCC, a sprovela GFK u okviru kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i privrednika iz regiona o različitim temama kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, i drugo. 

Trećim izdanjem bilo je obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije