Analize

Njemačka inflacija u septembru najviša od 1993.

Njemačka inflacija u septembru najviša od 1993.
Foto: Gerd Altmann/Pixabay | Njemačka inflacija u septembru najviša od 1993.

Inflacija u Njemačkoj je porasla u septembru 4,1 posto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, što je njen najviši nivo u posljednjih skoro 28 godina.

Veća stopa inflacije od septembarske je posljednji put zabilježena u decembru 1993. godine, kada je iznosila 4,3 procenta. Rast potrošačkih cijena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosio je u avgustu 3,9 odsto.

Kako prenosi radio Dojče vele, rast cijena energije i uska grla u snabdijevanju udruženim snagama već duže vrijeme guraju potrošačke cijene naviše, ali je na uspon inflacije uticaj imalo i januarsko ukidanje mjere o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrijednost (PDV), koja je uvedena prošle godine zbog pandemije.

Rastu inflacije u septembru je najviše doprinijelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Ekonomisti predviđaju da će potrošačke cijene u Njemačkoj nastaviti da rastu u narednim mjesecima, pri čemu neki od njih procjenjuju da bi stope mogle da dostignu čak i pet procenata.

Bundesbanka je ove nedjelje saopštila da će se njemačka inflacija vjerovatno zadržati iznad dva posto do sredine 2022. godine, premašujući ciljanu stopu Evropske centralne banke (ECB).

Ipak, to ne znači automatski da će najveća evropska ekonomija upasti u vrtlog inflatorne spirale, budući da analitičari aktuelni porast inflacije vide kao privremeni fenomen, usljed rasta potražnje za robom kako se globalna ekonomska aktivnost polako vraća u normalu nakon pandemije kovid-19.

Šefica ECB Kristin Lagard takođe je ocijenila da je trenutni trend rasta inflacije iznad cilja banke od dva odsto, posljedica privremenih faktora i upozorila da se ne "reaguje pretjerano" na visoku inflaciju čiji je uzrok manjak ponude na tržištu, podsjeća DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije