Analize

Nova kriza u Evropi zbog tržišta nekretnina?

Nova kriza u Evropi zbog tržišta nekretnina?
Foto: N.N. | Nova kriza u Evropi zbog tržišta nekretnina?

FRANKFURT - Tržište nekretnina moglo bi da izazove novu krizu u Evropi, upozorila je danas supervizor Evropske centralne banke (ECB) Danijel Nuj.

Ona je, ipak, dodala da su banke sada bolje pripremljene za krizu nego što su bile prije deset godina.

"Šta bi moglo da izazove novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina", rekla je Nuj za letonsku novinsku agenciju Leta.

"Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gde", naglasila je.

Uz kamatne stope na rekordno niskom nivou, cijene nekretnina na mnogim popularnim odredištima drastično su porasle. Istovremeno, pojedini političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika stvara opasnost od snažnog rasta cena na tržištima nekretnina, što potencijalno vodi u novu krizu, navodi agencija Rojters.

Iako su banke sada bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna, a novac jeftin, pojedine banke, prema riječima Nuj, nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom.

"Još uvijek nemamo sistem osiguranja depozita na nivou EU", podsjetila je Nuj.

"Znam da neke sjeverne i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama evrozone prije nego što se preduzme sljedeći korak. Lično sam mišljenja da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije