Analize

Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto

Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures | Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto
Tanjug

LUKSEMBURG - Rast inflacije u evrozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 odsto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš procjeni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Potrošačke cijene u devetnaestočlanom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 odsto zabilježenu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Evrostata.

Prema prvim rezultatima, procjenjuje se da će cijene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7 odsto u oktobru).

Cijene usluga su, prema ocjeni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine (2,1 odsto u oktobru), neenergetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 odsto (2,0 odsto u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 odsto (1,9 odsto u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru od 8,4 odsto ima Estonija, a slijede Litvanija (7,4 odsto), Belgija (7,1 odsto) i najveća evropska ekonomija - Njemačka sa rastom potrošačkih cijene od 6,0 odsto, prema preliminarnim podacima Evrostata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije