Analize

OPEK ponovo srezao procjenu tražnje za naftom

OPEK ponovo srezao procjenu tražnje za naftom
Foto: Ilustracija | OPEK ponovo srezao procenu tražnje za naftom

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte opet je oborila projekciju tražnje za naftom. To je četvrta uzastopna revizija naniže vezano za rast potrošnje u 2019.

Prema najnovijem mjesečnom izveštaju OPEK-a, koji okuplja 15 članica, svjetski apetit za naftom će porasti za 1,29 miliona barela dnevno u 2019. godini, što je za 70.000 barela nafte dnevno manje u odnosu na projekciju iz prošlog mjeseca, prenosi CNBC.

OPEK je projekciju rasta tražnje za naftom obarao u svakom mjesecu od jula, kada je prognozirao rast potražnje od 1,45 miliona barela dnevno za narednu godinu.

Naftni kartel, takođe, sada predviđa da će proizvodnja u nečlanicama OPEK-a porasti za 2,23 miliona barela dnevno naredne godine, što je za 120.000 barela dnevno više u odnosu na poslednju projekciju.

“Iako je tržište nafte sada dostiglo balans, projekcije za 2019. godinu vezano za rast proizvodnje u nečlanicama OPEK-a sugerišu da će veća proizvodnja nadmašiti rast globalne tražnje za naftom, što će dovesti do nagomilavanja viška ponude na tržištu”, ocjenjuje OPEK.

Zbog svega toga bi, kako ocjenjuje CNBC, OPEK mogao da pokrene novu rundu smanjenja proizvodnje "crnog zlata" kada se naredne nedjelje sastane sa Rusijom i još nekoliko zemalja proizvođača koje nisu članice tog kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije