Analize

Od države dobili 210 miliona, a isplatili 80 miliona dividendi

Od države dobili 210 miliona, a isplatili 80 miliona dividendi
Foto: Velibor Tripić | Od države dobili 210 miliona, a isplatili 80 miliona dividendi

​BANJALUKA - Preduzeća u većinskom državnom vlasništvu u BiH duguju 8,1 milijardu maraka ili 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao je Francisko Parodi, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, na prezentaciji o stanju u državnim preduzećima koju je upriličilo Udruženje "Misli dobro" iz Banjaluke.

Parodi je rekao da ih je tokom prikupljanja podataka o stanju u državnim preduzećima najviše šokirala činjenica da vlasti FBiH i RS nisu ni znale šta imaju u svom vlasništvu, navodeći da FBiH nema čak ni listu preduzeća kojima raspolaže, a u RS je ta lista stara sedam godina.

"Veoma je teško da vlasti sprovode dobre politike u upravljanju tim preduzećima i donose racionalne odluke ako ne znaju ni čime raspolažu. To je moje najveće iznenađenje", rekao je Parodi, koji je na studiji radio s Bobanom Čegar, stručnjakom za oblast računovodstva i poslovnih finansija.

Parodi je naglasio da je neuobičajeno da su ta preduzeća isplaćivala dividende, a istovremeno su u 2,5 puta većem iznosu dobijala razne vrste državne pomoći i subvencija.

Naime, kako je istakao, 20 preduzeća je 2017. isplatilo 80 miliona maraka dividendi, a istovremeno su od države primila više od 210 miliona.

Istakao je da MMF ne želi vlastima govoriti šta da urade s tim preduzećima, ali da je važno da ona pružaju usluge od javnog interesa, a da ne opterećuju poreske obveznike ili pružaju nelojalnu konkurenciju.

Velika većina od oko 550 preduzeća je u veoma visokom riziku od bankrota, a to, kako je upozorio Parodi, znači da će država morati isplatiti njihova dugovanja u slučaju neuspjeha poslovanja. Time se javni dug BiH, koji nominalno iznosi 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, penje na čak 60 odsto.

Branko Kecman, član Udruženja "Misli dobro", upozorava da je povrat državi na uloženi kapital tek oko 0,1 odsto. Navodeći primjer Slovenije, kojoj je u 2016. povrat na kapital iznosio 6,1 odsto, Kecman je rekao da kad bi taj iznos u Republici Srpskoj iznosio četiri odsto, RS bi svake godine mogla izgraditi jednu manju hidrocentralu.

Iako se svi slažu da politika opterećuje rad državnih preduzeća, Kecman je ukazao na jedan pozitivan primjer, "Željeznica RS", gdje je Vlada RS odlučila uz pomoć Svjetske banke ući u rekonstrukciju tog preduzeća, koja je, kako je rekao, ocijenjena kao jedna od najuspješnijih.

Kecman je rekao da će "Misli dobro" nakon ove debate u Banjaluci predložiti i neke mjere kojima bi država mogla popraviti stanje u ovim preduzećima.

Parodi smatra da bi u ovom trenutku najvažnije bilo da se uvede puna transparentnost i odgovornost u upravljanju tim preduzećima, uz punu profesionalizaciju menadžmenta.

Ukazao je na primjere u istočnoj Evropi i bivšim komunističkim zemljama gdje se postupilo na ovaj način, te da su se rezultati pokazali veoma dobrim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije