Analize

Ogromna većina spremna za robotizovane prodavce

Ogromna većina spremna za robotizovane prodavce
Foto: N.N. | Ogromna većina spremna za robotizovane prodavce

Do 2030. godine više od dvije trećine komunikacije prilikom kupovina biće obavljano uz pomoć pametnih uređaja, odnosno robotizacije, pokazuje veliko globalno istraživanje koje je sproveo "Futurum riserč".

Od maja 2019. godine anketirano je više od 4.000 ljudi iz različitih sektora.

Kako je preneseno na konferenciji u Milanu, istraživanje je otkrilo da će za desetak godina doći do ogromnog napretka u interakciji sa kupcima.

Pametni uređaji zamijeniće ljude i obavljati gotovo dvije trećine svih kontakata sa kupcima.

Istovremeno, kompanije strateški ulažu u napredne tehnologije, odnosno razvoj vještačke inteligencije, virtuelne stvarnosti i upotrebu hologramskih projekcija prilikom reklamiranja i prodaje.

Pametni uređaji zamijeniće prodavače u komunikaciji sa kupcem, kao i u donošenju odluka u vezi s marketinškim i promotivnim kampanjama koje će biti ponuđene kupcu.

Gotovo 80 odsto anketiranih kompanija vjeruje da je potrošačima neugodno obavljanje kupovine samo uz pomoć tehnologije bez asistencije prodavača, ali samo 35 odsto kupaca to priznaje.

Oko 80 odsto anketiranih potrošača voljelo bi da im proizvod bude isporučen dronom ili autonomnim vozilom.

Gotovo identičan broj ispitanika očekuje komunikaciju sa "čatbotovima" i najavljuje da će koristiti virtuelnu stvarnost da bi vidjeli kako će neki proizvod izgledati.

Veliki procenat anketiranih kontrolisaće druge uređaje svojim pametnim uređajima, a nešto više od polovine ispitanika očekuje da će do 2025. godine uz pomoć virtuelne stvarnosti "posjetiti" udaljene lokacije i zabaviti se.

Čak osam od deset anketiranih misli da će pomoć́u aplikacija, kao što su "Gul hrom", "Amazon Aleksa" i druge kupovati "on lajn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije