Analize

Opadanje stope inflacije u narednom srednjoročnom periodu

Opadanje stope inflacije u narednom srednjoročnom periodu
Foto: Centralna banka BiH | Opadanje stope inflacije u narednom srednjoročnom periodu

BANJALUKA - Inflacija u BiH u narednom srednjoročnom periodu mogla bi se kretati silaznom putanjom sa stopama projektovanim na 3,1 odsto u narednoj godini, odnosno 2,2 odsto u 2025. godini i 1,9 odsto u 2026. godini, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Uzimajući u obzir veliki uticaj svjetskih cijena na domaću inflaciju može se pretpostaviti da će u periodu 2024-2026. godine doći do postepene stabilizacije cijena u BiH.

Pored eksternih faktora, stabilne cijene komunalija, kao domaće komponente inflacije, imale bi pozitivan uticaj na razvoj inflacije u posmatranom periodu.

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da se izrada projekcija inflacije u BiH u periodu 2024-2026. godine, kao i prethodnih godina, zasniva na kretanju cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu i projekcija inflacije u EU kao bitnih eksternih faktora.

Prema predviđanju Evropske centralne banke, inflacija u evrozoni bi se mogla nastaviti kretati silaznom putanjom i iznositi 2,9 odsto u narednoj godini, uz smanjenje cijena sirove nafte za 5,8 odsto na godišnjem nivou.

U 2025. godini godini takođe se predviđa pad cijena sirove nafte od pet odsto na godišnjem nivou, a inflacija u evrozoni bi mogla biti niža i iznositi 2,1 odsto.

Prema predviđanju Evropske centralne banke, cijene prirodnog gasa tokom 2024. i 2025. godine ne bi se trebale značajno mijenjati, kao što je to bio slučaj u prošloj godini.

Kada je u pitanju kretanje indeksa hrane na svjetskom tržištu, raspoložive projekcije Svjetske banke ukazuju da bi indeks cijena hrane mogao biti manji oko 0,4 odsto na godišnjem nivou u 2024. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije