Analize

Otkup i prodaja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 137 miliona KM

Otkup i prodaja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 137 miliona KM
Foto: Ilustracija | Otkup i prodaja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 137 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 137 miliona KM i veća je za 4,8 odsto nego u istom periodu 2019, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa, vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata i njihovih dijelova iznosila je 99 miliona KM, dok je vrijednost otkupa od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava bila 38 miliona KM.

Vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata i njihovih dijelova u četvrtom tromjesečju prošle godine, u odnosu na isti period lani, veća je za 4,3 odsto, a otkupa od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava veća je za 6,1 odsto.

Prema grupama proizvoda, najveće učešće u ukupnoj vrijednosti otkupljenih i prodatih proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine imali su stočarski proizvodi sa 52 miliona KM, zatim proizvodi šumarstva sa 44 miliona KM, te ratarski proizvodi sa 26 miliona KM. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije