Analize

Pratite nas na Google news

Pad industrijske proizvodnje u prva tri kvartala 8,2 odsto

Pad industrijske proizvodnje u prva tri kvartala 8,2 odsto
Foto: Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay | Pad industrijske proizvodnje u prva tri kvartala 8,2 odsto
Srna

SARAJEVO - Industrijska proizvodnja u BiH u tri kvartala 2020. manja je za 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja manja je za 3,7 odsto, dok je u odnosu na avgust zabilježila rast od 3,8 odsto.

U septembru, u odnosu na avgust, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 8,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 4,2 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 odsto, kapitalnih proizvoda za 0,4 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 5,1 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u septembru ove godine u poređenju sa istim mjesecom lani veća je za 9,6 odsto, kapitalnih proizvoda veća za 3,8 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za pet odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 5,1 odsto, te energije manja za 5,8 odsto.

Industrijska proizvodnja u septembru, u poređenju sa avgustom, u području prerađivačka industrija bilježi rast od četiri odsto, u vađenju ruda i kamena rast od 0,2 odsto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen pad od 1,2 odsto.

U septembru, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u prerađivačkoj industriji od 2,7 odsto, u vađenju ruda i kamena 4,1 odsto, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom 7,3 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije