Analize

Pad potrošačkog povjerenja u Francuskoj

Pad potrošačkog povjerenja u Francuskoj
Foto: Pixabay/photosforyou | Pad potrošačkog povjerenja u Francuskoj u oktobru

PARIZ - Povjerenje francuskih potrošača je palo u oktobru ispod dugogodišnjeg prosjeka, jer su domaćinstva zabrinuta da će rast cijena umanjiti njihove mogućnosti da štede u budućnosti, pokazuju današnji statistički podaci.

Francuski zavod za statistiku INSEE objavio je da je raspoloženje potrošača palo za dva poena na 99 u ovom mjesecu sa 101 poena u septembru. Četrnaest analitičara koje je anketirao Rojters predviđali su da će oktobarski pokazatelj ostati na nivou od 101 poena, kao u septembru.

Ovi podaci su, šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, vrlo važni vladi koja posljednjih nedjelja pokušava da ograniči cijene energenata i struje, da pomogne porodicama s nižim primanjima da plate račune za grijanje tokom zimskih mjeseci, i da se izbori sa inflacijom.

Francuski premijer Žan Kasteks je prošle nedjelje najavio da će domaćinstvima sa nižim primanjima biti uplaćena pomoć od po 100 evra kako bi im se ublažio pritisak na porodični budžet zbog rasta cijena gasa, struje i benzina.

Pojedina domaćinstva su u anketi zavoda za statistiku navela da su smanjila kupovinu namirnica, da manje sipaju gorivo u automobile i da rjeđe uključuju grijanje kako bi sastavila kraj s krajem.

Podaci INSEE pokazali su da je povjerenje domaćinstava u pogledu mogućnosti da izdvajauju sredstva na štednju ošto palo, za čak devet poena.

S druge strane, pozitivniji podatak za vladu predsjednika Emanuela Makrona, jeste da je zabrinutost potrošača zbog nezaposlenosti ponovo snažno opala sa oporavkom ekonomije od pandemije virusa korona, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije