Analize

Panel nezavisnih ekonomista: Pad Njemačke biće 5,1%

Panel nezavisnih ekonomista: Pad Njemačke biće 5,1%
Foto: Ilustracija | Panel nezavisnih ekonomista: Pad Njemačke biće 5,1%

Panel nezavisnih ekonomskih savjetnika njemačke vlade predviđa da će najveća evropska ekonomija ove gdoine zabilježiti pad od 5,1 odsto, što je nešto optimističnija prognoza od one koju su nedavno iznijeli ministri.

U izvještaju objavljenom danas, petočlani Njemački savet ekonomskih stručnjaka prognozira da će bruto domaći proizvod zemlje iduće godine porasti za 3,7 procenata, prenosi agencija AP.

Krajem oktobra, njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je izjavio da se očekuje pad od 5,5 odsto ove godine, nakoon čega će uslijediti rast od 4,4 procenta 2021.

Ekonomski eksperti su naveli u izvještaju da je njihova prognoza uzela u obzir ponovni rast slučajeva Kovid-19 u protekla dva mjeseca i nove mjere koje su preduzete u nastojanju da se suzbije širenje zaraze.

U Njemačkoj je od prije nešto više od sedam dana na snazi četvoronedeljno djelimično zatvaranje, pri čemu su zatvoreni restorani, barovi, sportski i rekreativni objekti i uvedena nova ograničenja okupljanja. Ovog puta su škole i prodavnice proizvoda koji nisu od suštinske važnosti ostale otvorene.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije